A A A K K K
людям із порушенням зору
КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Криворізької сільської ради"

29 ВЕРЕСНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

Дата: 25.09.2023 12:35
Кількість переглядів: 12

29 ВЕРЕСНЯ -  ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ СЕРЦЯ

Протягом життя (70-80 років) людське серце здатне заповнити близько 3500 стандартних залізничних цистерн. За 70 років життя серце людини скорочується більше 2 500 000 000 разів. З кожним скороченням серце виштовхує в артерії 70-80 мл крові. Приблизно 12 ударів досить, щоб заповнити, наприклад, стандартний літровий пакет. Ці цифри вірні в стані спокою.

Наше серце дуже працьовите, а дублерів у серця немає!

За ініціативи Всесвітньої федерації серця та при підтримці Всесвітньої організації охорони здоров’я  29 вересня кожного року відзначається Всесвітній день серця.

Серце - єдиний орган, який можна чути та відчувати. Це перша та остання ознака життя. Це те що об’єднує всіх людей на планеті.

 

Мета Дня серця - привернути увагу людей до серцево-судинних захворювань та взагалі проблемам зі здоров’ям. Цей день присвячено підвищенню обізнаності про захворювання серця, різних профілактичних заходів і змін способу життя.

 

Серцево-судинні захворювання, включаючи хвороби серця та інсульт, є провідною причиною смерті у світі, яка забирає біля 18 мільйонів життів щороку. Це більше, ніж людей, які помирають від ВІЛ, малярії та раку.

 

Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищені кров’яний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, ожиріння та фізична інертність.

 

Є 3 «кити» профілактики серцево-судинних захворювань:

• Правильний раціон харчування. Для підтримки здоров’я серцево-судинної системи величезне значення має збалансований раціон, що включає велику кількість фруктів і овочів, страви з цільного зерна, нежирне м’ясо, рибу і бобові з обмеженим споживанням солі, цукру і жиру.

• Регулярна фізична активність. Для підтримки здорового стану серцево-судинної системи необхідна регулярна фізична активність, мінімум протягом півгодини щодня; фізична активність протягом однієї години кілька разів на тиждень сприяє підтримці здорової ваги.

• Утримання від вживання тютюну. Тютюн дуже шкідливий для здоров’я в будь-якого різновиду: сигарет, сигар, трубок або жувального та ін. Пасивне куріння також небезпечно. Ризик розвитку інфаркту або інсульту починає знижуватися відразу ж після припинення вживання тютюнових виробів, а через рік може знизитися на 50%.

Крім того, регулярно перевіряйте артеріальний тиск, рівень холестерину та глюкози.

Зробіть свій будинок місцем, де доступна здорова їжа, де не допускається вживання тютюну і де заохочується фізична активність, щоб зменшити ризик розвитку хвороб серця та інсульту. У Ваших силах створити в будинку умови для здорового способу життя!

 

ЗБЕРІГАЙТЕ СВОЄ СЕРЦЕ ЗДОРОВИМ І ДОПОМАГАЙТЕ ІНШИМ РОБИТИ ТЕ Ж САМЕ!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Додати послуги

Додати ще одну послугу